Friday, September 01, 2006

Tak Pernah Menyesal

"mengapa ku harus menangis menyesali kepergianmu aku harus setegar karang kokoh berdiri di lautan yang tak akan hancur karena ombak yang tak tentu menerjang tak pernah menyesal mengenal dirimu jalan yang kutempuh tlah tertuju pada mu ku takkan sesali pengalaman cinta ini wanita terindah pernah jadi milikku pergantian musim selalu mengingatkan aku padamu adakah engkau mendengar aku menyebut memanggil namamu perlahan kucoba berdiri menahan perih dan bernyanyi mungkin kau pernah terluka jalanku tanpa dirimu"
(Anang & Krisdayanti)
Dah macam tempat parking lirik lagu lak blog aku nih... Hehehe... Anyway, thanks Ghaz (tokeh lagu2 Indon)... kapan mau pulang, bisa kita bicara lagi ya pak... lama bangat kau tak ku temu....
Hari ni aku free giler... Last nite I left office at around 10.45pm... During month-end closing for July I stayed until 12.05am... Kira an improvement lerr tu... Apa2 yang kita buat, try to value it positively... Walaupun semalam satu Malaysia cuti, tapi aku keje... At least aku buat something berpekdah daripada simply makan, tido, makan, tido...
I'll be taking replacement leave on Monday... Nak pi JPN, tukar address kat MyKad (aku renew after kawin ngan Arwah)... Since it is no longer my house, aku kenalah tukar... Kang pak polisi hantar speeding summons kang, kantoi lak.... Hehehhe.... Pastu nak pi setelkan hutang piutang... Guess I'll be updating my blog on Tuesday laaa...
Since hari ni hari Jumaat... Jom kongsi sikit ilmu:
"Dosa akan datang dalam 4 peringkat.."
Dosa Peringkat Pertama...
Seseorang membuat dosa serta lambat menyesali perbuatannya atau pun lambat bertaubat atas dosanya. Ini adalah peringkat awal bagi orang yang membuat dosa. Jika seseorang itu berterusan membuat dosa pada peringkat pertama ini, maka ia akan secara automatik akan naik kedosa peringkat kedua..
Dosa Peringkat Kedua...
Seseorang itu akan membuat dosa dan tidak merasai apa-apa diatas perbuatannya. Peringkat ini amat bahaya kerana ianya adalah bibit-bibit permulaan yang boleh menggugurkan iman seseorang.
Dosa Peringkat Ketiga...
Seseorang itu membuat dosa dan merasa bangga dengan perbuatan dosanya. Peringkat ini akan sampai kepada suatu situasi dimana orang yang membuat dosa mula merasa sombong, bongkak dan riak. Ucapannya juga akan membawa kepada unsur MURTAD. Contohnya ucapan, "Aku minum arak ni biasa ajee.. setakat sebotol tak mabuk lagi." Selepas peringkat ini seseorang itu akan sampai ke peringkat keempat.

Dosa Peringkat Keempat...
Seseorang itu akan membuat dosa, bangga dengan perbuatannya dan mula MEMANDANG HINA ATAS KEBAIKAN ATAU KEBAJIKAN. Pada peringkat ini orang tersebut mula mencabar Al-Quran, Hadis & Sunnah kerana sifat sombong, bongkak dan riak sudah sepenuhnya menguasai diri. Pada peringkat ini akan terdengar suara suara, orang mula mempertikaikan hukum Al-Quran dengan mengatakan ianya tidak sesuai lagi untuk zaman sekarang kerana Al-Quran turun 1400+ tahun dahulu, dan ianya perlu dikaji atau ditafsir semula.
Oleh itu hendaklah kita sentiasa berkira-kira tentang perbuatan kita setiap hari dan cepat cepat bertaubat atas kesilapan atau perbuatan kita yang berdosa dan masuklah kita di kalangan orang orang yang bertaqwa disisi Allah.. Seseorang sahabat pernah bertanya kepada Rasullullah, "Wahai Rasulullah akan adakah orang yang menyeru kearah kejahatan dan dosa setelah datangnya Islam yang lengkap ini." Rasullullah menjawab, "Ia, memang akan ada pendakwah neraka di akhir zaman setelah datang islam yang lengkap." Sahabat bertanya, "Wahai Rasulullah apa yang perlu aku lakukan sekiranya aku bertemu zaman itu dan pendakwah neraka tersebut." Rasulullah menjawab, "Hendaklah kamu cari ulama ulama benar (ulama pewaris nabi) dan berpeganglah kamu kepadanya dan jangan sekali kali kamu lepas darinya."
Wallahualam...

No comments:

Post a Comment

MAN... gets and forgets...
ALLAH... gives and forgives...